Press "Enter" to skip to content

Basislaagkleding om warmte te reguleren en prestaties te verbeteren

Basislaagkleding is, op zijn eenvoudigst, de kleding die je draagt die je huid daadwerkelijk raakt. Wat voor de meesten van ons meestal het grootste deel van onze kleding is.

Maar in de context van Verwarmde bodywarmer atletische activiteiten heeft basislaagkleding een meer genuanceerde betekenis, en het is er een waar u zich waarschijnlijk van bewust moet zijn als u het meeste uit uw training en prestaties wilt halen, of als u gewoon graag comfortabel blijven terwijl je je in het zweet werkt.

Nu, er zal hier wat korte wetenschappelijke inhoud zijn, maar ik beloof je dat ik het kort zal houden en het is eigenlijk best interessant. Een groot biologisch voordeel dat mensen hebben ten opzichte van de meeste andere dieren, afgezien van tegengestelde duimen en maar liefst enorme hersenen, is ons vermogen om onze lichaamstemperatuur te reguleren.

Een mens in goede conditie kan op de lange termijn vrijwel elk ander dier op de planeet aanrijden. De reden dat we dit kunnen doen is omdat we kunnen zweten. Hoewel de meesten van ons niet zo van zweten houden, geeft het ons de mogelijkheid om warmte snel af te voeren, wat betekent dat we het lang vol kunnen houden.

Vergelijk dit met bijvoorbeeld uw hond. Hij heeft een snelheidsvoordeel omdat hij vier poten heeft, en vrijwel elke hond kan op korte termijn sneller zijn dan een mens. Maar je hond moet zichzelf afkoelen door te hijgen, wat betekent dat hij grenzen heeft aan hoe ver hij kan gaan voordat hij oververhit raakt. Jij, als mens, kent in principe geen grenzen.

Wat dit met basiskleding te maken heeft, is profiteren van en het optimaliseren van ons vermogen om onze lichaamstemperatuur te reguleren. Terwijl je traint, gaat je metabolisme omhoog en genereer je warmte. Omdat je maar een beperkte hoeveelheid warmte kunt verdragen, voert je lichaam water af in de vorm van zweet, waardoor warmte wordt afgevoerd.

Als je lichaam op deze manier niet genoeg warmte kan afvoeren, begint het je af te remmen, zodat je niet oververhit raakt en flauwvalt. Het probleem hiermee, en dit is waar basislaagkleding voor is ontworpen, is dat we over het algemeen kleding dragen, en dat gooit het hele proces in de war.

Kleding absorbeert water en het water blijft daar gewoon zitten en neemt langzaam warmte op. Dit vertraagt de snelheid waarmee uw lichaam overtollige warmte kan afvoeren, wat op zijn beurt uw vermogen om te presteren vertraagt.

Basislaagkleding daarentegen is ontworpen om water van je lichaam af te voeren door middel van een proces dat bekend staat als wicking. Wat dit doet, is ervoor zorgen dat het eigen warmteregulatieproces van uw lichaam goed werkt, wat leidt tot betere prestaties.

De prettige bijkomstigheid hiervan is dat je je er ook prettiger door voelt, omdat je je koeler voelt en omdat je niet onder het zweet zit en je kleding als een plasslijm aan je lichaam plakt.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.