Press "Enter" to skip to content

Geschiedenis van schoenen met hoge hakken

Leatherette 5 cm CREEPER-502S Platform Creepers Shoes Men

Schoenen met hoge hakken kunnen een verbazingwekkend effect hebben op vrouwen en kunnen ze met plezier en opwinding vullen wanneer ze bij Prada winkelen. Vooral de schoen is een punt van controversiële en verhitte discussies. Geen enkele andere schoen is zo gericht op seksualiteit en verfijning als de schoen met hoge hakken. Zoveel vrouwen dromen ervan hun kasten vol schoenen te hebben, maar in werkelijkheid besteden ze alleen maar aandacht aan het feit dat schoenen een van de oudste uitvindingen van onze voorouders zouden kunnen zijn.

Hakken zijn geen moderne uitvinding. Integendeel, ze genieten van een rijke en gevarieerde geschiedenis, zowel voor visit https://www.heels-high.nl mannen als voor vrouwen. Er bestaat controverse over wanneer hoge hakken voor het eerst werden uitgevonden, maar de consensus is dat hakken eeuwenlang door zowel mannen als vrouwen over de hele wereld werden gedragen.

De meeste lagere klassen in het oude Egypte liepen blootsvoets, maar figuren op muurschilderingen uit 3500 v.Chr. verbeelden een vroege versie van schoenen die voornamelijk door de hogere klassen worden gedragen. In het oude Griekenland en Rome waren platformsandalen genaamd kothorni, later bekend als buskins in de Renaissance, schoenen met hoge houten of kurkzolen die vooral populair waren onder acteurs die schoenen van verschillende hoogtes droegen om de verschillende sociale status of het belang van personages aan te geven.

Rond 1500 ontwikkelde de Europese adel hakken als een apart onderdeel van hun schoenen, voornamelijk als middel om hun voeten in de stijgbeugels te houden. Het dragen van hakken door mannen werd al snel de modenorm, voornamelijk in de rechtbanken, en deze praktijk bracht de term “goede hakken” voort als een verwijzing naar degenen die de duurdere schoenen konden betalen.

De moderne Europese mode van de hoge hak komt uit de Italiaanse “chapiney” of “chopine” stijl: gemonteerde schoenen op een cilinder van 15 tot 42 cm hoog. In 1430 werden chopines verboden in Venetië, maar niets kon de trend stoppen. De uitvinding van de hoge hak wordt toegeschreven aan Catharina van de Medici in Parijs, in de 16e eeuw, die ze gebruikte vanwege haar kleine gestalte en ze al snel in de mode introduceerde bij de Europese aristocratie. Op 14-jarige leeftijd was Catherine de Medici verloofd met de machtige hertog van Orléans, later de koning van Frankrijk.

In de 17e eeuw strafte het Engelse parlement alle vrouwen die hoge hakken gebruikten om mannen te verleiden tot een huwelijk als heksen. In zijn biografie verklaarde de beroemde Giovanni Casanova zijn liefde voor hoge hakken, die de hoepelrokken van vrouwen verhoogden en zo hun benen lieten zien.

In 1791 verdwenen de “Louis” hoge hakken met de revolutie, en Napoleon verbood hoge hakken in een poging om gelijkheid te tonen. Ondanks de Napoleontische Code tegen hoge hakken, ging Marie Antoinette in 1793 naar het schavot om geëxecuteerd te worden met hakken van 5 cm.

In de jaren 1860 werden hakken als mode weer populair, en de uitvinding van de naaimachine zorgde voor meer variatie in hoge hakken. In Victoriaanse kunst en literatuur waren tekenfilms en toespelingen op kleine voetjes en de aandoening van grote voeten (typisch voor de oudere vrijster) alomtegenwoordig. Victorianen dachten dat de hoge hak de wreefboog benadrukte, die werd gezien als symbolisch voor de welving van een vrouw.

Hakken genoten aan het einde van de negentiende eeuw een grote populariteit, maar de depressie in de jaren dertig beïnvloedde de westerse schoenenmode toen hakken lager en breder werden.

Met de creatie van de minirok in het begin van de jaren zestig kwamen stiletto’s in de mode en werden ze vastgemaakt aan laarzen die het uiterlijk van blote benen versterkten. Een naaldhak is een lange, dunne hak die te vinden is op sommige laarzen en schoenen, meestal voor dames. Het is genoemd naar de stiletto-dolk, de uitdrukking die voor het eerst werd opgenomen in de vroege jaren dertig. Naaldhakken kunnen in lengte variëren van 2,5 centimeter (1 inch) tot 5 cm (2 inch) of meer als er een plateauzool wordt gebruikt.

In tegenstelling tot de middeleeuwse periode van Europa, toen extravagantie meer gezocht werd naar praktische bruikbaarheid, troeft de mode tegenwoordig comfort af. Vrouwen in de 21e eeuw hebben meer schoenkeuzes dan ooit tevoren. Van sportkleding tot de “hakloze” hoge hak uit 2006, vrouwen kunnen ervoor kiezen om te dragen wat ze willen, zelfs hybride schoenen zoals tennisschoenen met “hakken” en slippers. Hoewel dit misschien rariteiten van de mode zijn, wijzen ze op een opwindende reeks mode-keuzes die vrouwen tegenwoordig hebben.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.