Press "Enter" to skip to content

Het (on)indrukwekkende leven van valse Instagram-influencers

Verhalen uit de online marketingcrypte #11

Waarom je nooit miljoenen Instagram-volgers krijgt (tenzij je het doet alsof)

Ben je net als ik en kan je vrij gemakkelijk onder de indruk raken? Of speelt het nummer van Shania Twain, “That Don’t Vinyadmedia Sociaal Netwerk Impress Me Much” als je typische volkslied?

Misschien was het de manier waarop ik ben opgevoed waardoor ik bepaalde prestaties waardeer. We hadden niet veel toen we opgroeiden, dus de ogenschijnlijk “rijke” buurtkinderen maakten altijd indruk op me met hun Etch-a-Sketches en Lite-Brites waar mijn broer en ik alleen maar van konden dromen!

Zelfs nu ben ik onder de indruk als ik de nieuwe buren zie intrekken met een Tesla en een paar keer per jaar op cruiseschipvakanties zie gaan (in ieder geval ruim voor Covid).

Ik ben onder de indruk als ik mensen en bedrijven prestigieuze prijzen zie winnen.

Ik ben onder de indruk als ik naar de sportschool ga en getuige ben van de ongelooflijke vastberadenheid van mensen die hun kracht en uithoudingsvermogen opbouwen.

De lijst gaat verder.

Maar dan zijn er de sociale media.

Vroeger was ik onder de indruk als ik iemand zag met duizenden volgers. Ik zou denken, wauw, die persoon moet echt weten waar hij het over heeft! Kijk eens hoeveel mensen er willen leren, vermaakt of geïnspireerd willen worden!

Maar niet zo veel meer. (Cue Shania.)

Laatst keken we naar een sociaal docu-experiment van HBO genaamd “Fake Famous”. Heb je het gezien? Het is op zijn zachtst gezegd een eye-opener.

Daarin voerden ze een onderzoek uit om te zien of ze Instagram-influencers konden creëren van vrijwel onbekende mensen.

En het was eng om te zien hoe gemakkelijk ze dat konden.

Het kwam allemaal neer op het bouwen van een valse façade van illusies om hun account de indruk te geven succesvol te zijn. Tot aan het huren van een luxejet op een studioterrein ergens toe en het maken van foto’s alsof ze naar een exotische locatie gingen.

Dit is waar ze echt is:

Of gebruik een kinderzwembad gevuld met rozenblaadjes en maak strakke foto’s van alleen hun hoofd dat erop drijft … waardoor de illusie ontstaat dat u ontspant in een luxe spa.

En afgezien van deze nepfotoshoots, is er het kopen van volgers, vind-ik-leuks en reacties.

Deze nep-influencers gingen in zeer korte tijd van een paar honderd volgers naar tienduizenden.

Al die volgers waren allemaal nep.

Valse likes.

Valse opmerkingen.

Allemaal nep.

Maar wat dit zo verraderlijk maakt, is het feit dat het werkte.

Ze begonnen links, rechts en in het midden aanbiedingen te krijgen om een foto te maken met het product van een merk en in ruil daarvoor krijgen ze het product gratis. Alles van merkzonnebrillen tot draagbare badkamerbidets. Op een dag zal ik je het verhaal vertellen van mijn eerste ontmoeting met een bidet. Een van de grappigste dagen van mijn leven!

Hoe meer nepvolgers, vind-ik-leuks en reacties ze kregen, hoe meer gratis dingen ze ontvingen.

En ze werden ook populairder. Plots kregen ze uitnodigingen voor chique feesten en weekendtrips.

Interessant genoeg, hoe meer dit gebeurde, hoe meer legitieme volgers ze ook kregen.

Duizenden echte mensen zouden hen volgen omdat ze iemand zien die indruk op hen maakt omdat hij het “gemaakt” heeft. Iemand die afgunst en fantasie oproept over hoe het leven aan de andere kant is en ze het gevoel willen hebben dat ze er deel van uitmaken.

En weet je wat dit nepscenario nog verraderlijker maakt? Niemand is gemotiveerd om het te stoppen.

De nep-influencers oogsten veel beloningen voor weinig moeite in combinatie met een paar honderd dollar die hun weg naar deze influencer-wereld kopen.
De merken die influencers gebruiken om hun waren te verkopen, genieten van verkoopstijgingen aan alle legitieme volgers die deze influencers verzamelen.
Instagram profiteert van de toename van het aantal gebruikers en het advertentiegeld dat wordt uitgegeven door de merken die de influencers promoten die hun producten gebruiken.
En laten we natuurlijk de mensen niet vergeten die de nepprofielen maken en implementeren die deze influencers volgen en meer geld verdienen met de gekochte likes en reacties.
Ik zou zeggen dat wij de enige verliezer in dit scenario zijn.

Degenen die onder de indruk zijn van wat we zien worden gepost door deze influencers.

Degenen die producten kopen omdat een influencer het onderschrijft. Ik bedoel, dan moet het wel goed zijn, toch?

Degenen die naar die influencers kijken en wensen dat we zo’n leven zouden kunnen leiden.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.