Press "Enter" to skip to content

Prague Taxis – Gebruikershandleiding voor goedkope taxi’s in Praag

Praag is berucht om zijn corrupte taxi’s en je hoeft niet ver te zoeken om mensen te vinden die je verhalen kunnen vertellen over taxitarieven van vijftig euro voor een reis die maar tien euro had moeten kosten. Wat veel mensen niet weten, is dat slechts een paar simpele regels ervoor zorgen dat u niet wordt meegenomen voor een ritje door een corrupte en gewetenloze Praagse taxi.

Eerst een stukje geschiedenis. Vóór 1989, onder het communisme, was de algemene stand van zaken nogal somber. Niet alleen mochten burgers van Oostbloklanden niet reizen, ze hadden ook weinig toegang tot de goederen taxi amsterdam en levenskwaliteit die in het Westen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Terwijl we naar hedendaagse tv-programma’s zoals Mad Men kijken met veel heimwee naar de mode en de gewoonten van de dag, moeten we niet vergeten dat veel landen onder het Sovjetjuk een dagelijkse strijd om te overleven voerden. Dat was het geval in het oude Tsjechoslowakije en in Praag, verse groenten halen was meestal een kwestie van privileges of uitvluchten. Een manier om aan die schaarse goederen te komen, was door te betalen in harde westerse contanten. Dollars, Duitse marken, zelfs een paar Franse franken kunnen een heel eind op weg zijn om u te krijgen wat niet beschikbaar was voor John Q Public.

Voer de taxichauffeur in, hij had dagelijks toegang tot buitenlanders en hun harde contanten. Maar de lokale prijzen waren zo goedkoop dat het nog steeds lang zou duren om een meetbaar bedrag aan buitenlandse valuta te vergaren. Dus de taxichauffeurs namen vaak een kortere weg, ze reden die buitenlandse bezoekers om de lange weg, of verhoogden gewoon het tarief eenvoudigweg.

Oude gewoonten zijn hardnekkig en tegenwoordig oefenen veel van diezelfde taxichauffeurs die 25 jaar geleden floreerden onder het communisme nog steeds hun beroep uit. Ze bieden je een vast tarief van vijf keer het normale tarief om halverwege de stad te rijden, selecteren een speciaal tarief voor snelle bochten dat normaal gesproken nooit van toepassing is op een reis die je zou maken, of geven je gewoon de schilderachtige rondleiding door de stad terwijl je geniet van het uitzicht. Kortom, ze hebben verschillende manieren om die eeuwenoude taak te volbrengen om je harde geld in hun zak te krijgen en meestal geeft de nietsvermoedende toerist ze een fooi van 10 of 15% om op te starten.

Tegenwoordig biedt Praag gelukkig andere opties. Ten eerste geven taxi’s van Radio Dispatched u bijna overal een eerlijk tarief. En het telefonische reserveringstarief is een stuk goedkoper dan dat je zou betalen voor dezelfde taxi die op straat wordt aangeroepen. De meest gerenommeerde bedrijven zijn A-A-A Taxi en City Taxi. Maar elke taxi met een telefoonnummer op de deur zou aanzienlijk betrouwbaarder moeten zijn dan de onafhankelijke taxi’s die dat niet hebben. Waarom? Want in het geval van een geschil kun je de coördinator (die tegenwoordig bijna altijd Engels spreekt) bellen om de schurk te melden die je probeerde te bedriegen. Ten tweede, in het geval dat u om wat voor reden dan ook geen radiogestuurde taxi kunt bestellen: omdat u geen mobiele telefoon heeft, geen roamingkosten wilt maken (valse economie) of misschien is het gewoon een drukke nacht en niemand neemt de telefoon op: u kunt de eenvoudige regel volgen om over een prijs te onderhandelen voordat u in de auto stapt.

Als je Praag niet kent, is de vuistregel dat elke reis binnen het centrum van Praag 100kc – 150kc moet zijn. Op de datum van dit schrijven is één euro ongeveer 23 Tsjechische kronen (kc), dus dat betekent dat uw reis minder dan 7 euro zou moeten kosten. Als u niet zeker weet waar u bent, vraag dan aan de receptie van het hotel hoeveel het kost vanaf locatie X om ‘s nachts terug te gaan naar het hotel als u een taxi op straat aanhoudt. De enige manier waarop een reis meer dan 200 kc zou kosten, is als je buiten de gebaande paden naar Praag 2 of 3 gaat en dan terug de rivier wilt oversteken, bijvoorbeeld Praag 6 of 7. Maar zelfs in die gevallen zou 200 kc moeten zijn het maximum. Van het vliegveld naar Praag betaal je over het algemeen 500kc – 600kc voor elke locatie in het stadscentrum. Je kunt voor deze prijs ook een transfer in een luxe privésedan boeken, dus als je vooruit plant, wil je misschien precies dat doen!

Volg deze paar eenvoudige regels en uw angst voor een taxi in Praag zal veranderen in taxivreugde in Praag, want als u ze op de juiste manier benadert, behoren de taxi’s in Praag tot de goedkoopste van alle belangrijke toeristenbestemmingen. Goede reis!

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.